Klaviyo

Zo vermijd je de meest voorkomende fouten in e-mailmarketing voor e-commerce door Isa Leeflang

In de loop der jaren heeft ons Klaviyo team een aantal veel voorkomende fouten voorbij zien komen en in dit blog nemen we ze voor jou onder de loep. Denk hierbij aan de noodzaak van een dedicated sending domain tot de impact van een gepersonaliseerde Welcome Series: dit speelt allemaal een cruciale rol bij het vormgeven van jouw e-mailsucces. We gaan dieper in op de details van de consistentie van templates, het vinden van de juiste balans tussen tekst en afbeeldingen in e-mails en potentiële valkuilen zoals Gmail Clipping.

Common mistakes in Email Marketing

Het belang van een Dedicated Sending Domain

Een veelgemaakte fout in e-mailmarketing is het ontbreken van een dedicated sending domain. Het opzetten van een dedicated sending domain is niet alleen een technische kwestie; het is een strategische zet die van invloed is op de deliverability van jouw mails.

De misstap hier is gebruikelijk: veel merken hebben geen dedicated sending domain opgezet, wat betekent dat hun ESP geen toestemming heeft om e-mails via hun eigen domein te verzenden.

De oplossing is eenvoudig maar effectief: stel een dedicated sending domain in. Hiermee geef je uitdrukkelijk toestemming aan jouw ESP om namens jou e-mails te verzenden. Het resultaat? Je afzender reputatie verbetert en je e-mails stralen meer vertrouwen uit. Uiteindelijk betekent dit dat jouw email deliverability verbetert en dat is precies wat je zou moeten willen.

Style je Consent & Preference Pages

Een andere valkuil die we vaak tegenkomen: niet genoeg aandacht besteden aan de stijl en functionaliteit van de Consent & Preference pages.

Style deze pagina’s met de essentie van je merk, zodat klanten een consistente merkervaring krijgen. Verzamel waardevolle informatie (verjaardagen, geslacht en interesses) die je kunnen helpen met het personaliseren van toekomstige campagnes. Het is een van de simpelste aanpassingen met groots effect.

Email preferences by-bar
Ti Sento email preferences

Template fouten

Heb je ooit subtiele inconsistenties in je templates opgemerkt? Van flows tot campagnes en transactionele e-mails: gebrek aan uniforme branding is een struikelblok. Zorg ervoor dat alle templates in lijn zijn. Nog een tip: Zorg altijd voor een reserve font zodat je boodschap altijd wordt gepresenteerd in een font die in jouw huisstijl past.

Er is vaak nog iets aan de hand: missing links. Stel je voor dat je een e-mail verzendt, waarbij de ontvangers moeite hebben om essentiële informatie te vinden. Hier is de oplossing: zorg dat deze basis er is. Regel een browserweergaveoptie, neem links naar collecties op in je header, maak de klantenservice toegankelijk in de footer en stroomlijn je CTA’s (gebruik 1 per e-mail) voor meer duidelijkheid.

Gebruik duidelijke CTA's en houd de primaire inhoud binnen de perken, vooral in je geautomatiseerde flows.

Vermijd Image Only Emails

We zien merken regelmatig image-only mails versturen. Hoewel het vaak de bedoeling is om te onderscheiden met een doordacht design, zijn er risico's verbonden aan deze aanpak. Van trage laadtijden tot spamgevoeligheid en verminderde toegankelijkheid: de nadelen wegen zwaarder dan de visuele aantrekkingskracht.

De oplossing is simpel: zorg voor evenwicht. Streef in je e-mails naar een tekst-beeldverhouding van 60:40. Dit zorgt voor een goede mix van beeld en tekst, waardoor zowel de esthetiek als de functionaliteit worden geoptimaliseerd.

Voorkom Gmail Clipping

Gmail Clipping kan ervoor zorgen dat e-mails groter dan 102 KB (ongeveer 75 KB voor mobiel) worden afgesneden, waardoor je volledige bericht onzichtbaar wordt. Nu is er nog een extra zorg: de mogelijke clipping van de trackingpixel. Gelukkig bieden sommige ESP's, zoals Klaviyo, een oplossing door je de trackingpixel bovenaan te laten plaatsen.

De oplossing is logisch: eenvoud is de sleutel. Verminder de complexiteit van je e-mails, omdat elk toegevoegd element bijdraagt aan de omvang. Wees voorzichtig als jouw ESP secties ondersteunt, omdat deze de e-mailgrootte kunnen beïnvloeden. Maak strategisch je kop- en voetteksten; deze blokken bevatten vaak veel code en moeten dus zorgvuldig worden gebouwd. 

Segmenteer je Welcome Series

Laten we het hebben over de Welcome Series, een must-have flow en een cruciaal aspect bij het betrekken van nieuwe subscribers. Een veel voorkomende misstap? Het verzenden van identieke e-mails naar zowel converterende als naar degenen die nog moeten converteren.

De oplossing is eenvoudig: personaliseer je Welcome Series en segmenteer tussen converteerders en niet-converteerders. Het verschil zit hem ook in het wel of niet aanbieden van een korting. Introduceer het merk op authentieke wijze en geef een indruk van wat jouw merk onderscheidt. Het is een kleine aanpassing met een grote impact, waardoor er vanaf het begin verbinding wordt gemaakt met de potentiële klanten.  De Welcome Series van DOUXE is een van hun best-performing flows. In deze case study kan je erover lezen!

Personaliseer je Abandoned Checkout

In de Abandoned Checkout flow kan personalisatie een groot verschil maken. Een veel voorkomende fout is hetzelfde behandelen van bestaande en nieuwe klanten.

Wij adviseren onze klanten daarom altijd om hun Abandoned Checkout flow te segmenteren. Je past dan de emails aan op basis van de relatie van de ontvanger met jouw merk, of het nu om terugkerende klanten of potentiële nieuwe klanten gaat. Logischerwijs hebben nieuwe klanten meer overtuiging nodig dan een bestaande klant die iets vergeten is in zijn checkout proces. Introduceer USP's, geef ze vertrouwen in je klantenservice of bied een eenmalige korting aan. Deze strategische aanpak zorgt ervoor dat je boodschap beter overkomt, waardoor deze aarzelende kopers mogelijk worden omgezet naar kopers. Meer tips nodig voor je e-mailmarketing? Bekijk dan deze 21 e-mail marketing tips of kijk met welke 9 originele flows jij aan de slag kunt.

Hulp bij het optimaliseren van jouw e-mailmarketing flows

In email marketing doet elke nuance ertoe. Van technische complexiteiten van een dedicated sending domain tot het creëren van boeiende content, elk onderdeel bepaalt hoe succesvol je campagnes zijn. Door het vermijden van deze vaak voorkomende fouten creëer je voor jezelf en voor je merk een meest veffectievere email marketing strategie. 

Ons Klaviyo team beheert e-mailmarketingstrategieën voor meer dan 50 e-commercemerken, zoals Muchachomalo, O'Neill, TI SENTO - Milano, SNURK, Le Nouveau Chef, Veloretti en namuk. Heb je hulp nodig bij jouw strategie? Bel ons, stuur een e-mail of kom langs in Delft of Amsterdam. Wij leren jou en jouw merk graag kennen! 

Of lees ons E-mailmarketing Inspiratieboek waarin we al onze best practices op het gebied van e-mailmarketing voor e-commerce merken delen.