Shopify

Shopify integraties: haal het beste uit je Shopify ecosysteem door Linda Bleijenberg

Op zoek naar een tech stack die je écht helpt om jouw e-commerce doelen te behalen? Een slimme en flexibele combinatie van gespecialiseerde systemen die naadloos samenwerken met jouw webshop? Dan kun je niet zonder goede Shopify integraties.

Je systemen zijn zo goed als de verbindingen ertussen, in Code's ervaring. Van een PIM en een ERP tot een CDP of een fulfillment connector, wij helpen je bij het ontwikkelen van de meest effectieve architectuur rondom jouw Shopify (Plus) store.

Wil je weten waarom integraties zo belangrijk zijn, met welke systemen Code jouw Shopify webshop kan koppelen, en wat je opties zijn voor custom Shopify integraties? Lees verder.

Shopify integrations

Welke Shopify integraties zijn er mogelijk?

Het korte antwoord is: in principe kun je alles met een API integreren.

Als we een integratie zien als een kabel tussen twee poorten, dan is de kabel de connector en de poorten de API's van de systemen die verbonden worden. Shopify heeft een van de beste API's in de branche. Omdat Shopify zoveel gebruikers heeft, zijn er bovendien vaak kant-en-klare connectoren beschikbaar met andere populaire systemen. Dit maakt het voor developers eenvoudig om deze systemen aan het platform te koppelen.

→ Wil je een Shopify integratie laten ontwikkelen door Code? Bekijk onze servicepagina voor meer informatie. 


 

Code, a Shopify Plus agency

Waarom zijn integraties belangrijk voor je Shopify webshop?

Het integreren van systemen maakt het mogelijk om gegevens uit te wisselen tussen deze systemen. Dit is natuurlijk cruciaal voor e-commerce bedrijven, die niet kunnen functioneren zonder grote hoeveelheden data over producten, bestellingen, verzending, voorraad en klanten.

Als we het hebben over 'gegevens uitwisselen tussen systemen', wat bedoelen we dan precies? Om een heel simpel voorbeeld te geven: als systeem A een bepaald stukje informatie labelt als 'Openstaand bedrag' en systeem B naar hetzelfde stukje data verwijst als 'Prijs', kunnen de systemen dat stukje informatie niet synchroniseren. Om dit op te lossen, heb je een connector (ook wel integratie genoemd) nodig die de labels heen en weer wisselt.

E-commerce merken zijn sterk afhankelijk van systemen om praktisch alles te automatiseren. Naast Shopify (Plus) gebruiken ze meestal gespecialiseerde systemen om hun financiën, voorraad, klantgegevens en/of productinformatie te beheren, om er maar een paar te noemen. Al deze systemen maken gebruik van dezelfde data - die in realtime gesynchroniseerd moet worden om fouten te voorkomen.

Een goed geïntegreerde tech stack zorgt voor optimale bedrijfsprocessen, een korte Time-to-Market (TTM), een hogere ROI, meer klanttevredenheid en betere resultaten. Investeren in Shopify integraties is dan ook absoluut onmisbaar voor e-commerce merken van elke omvang.

Shopify integrations Code
Anoek Project Manager Code

Custom Shopify integraties

In alle gevallen waar geen kant-en-klare connector beschikbaar is, of waar de standaard connector niet helemaal aan jouw vereisten voldoet, kan Code de integratie voor je bouwen of aanpassen.

In de lijst hieronder vind je een aantal systemen waarmee we regelmatig de Shopify stores van onze klanten integreren, om naadloze data synchronisatie mogelijk te maken. Naast basic connectoren hebben klanten vaak behoefte aan custom extensies voor deze connectoren. Daarom hebben we ook de meest gevraagde connector extensies vermeld - om je een idee te geven van wat er mogelijk is.

Shopify PIM integratie

Een PIM (Product Informatie Manager) slaat alle informatie op die gerelateerd is aan een specifiek product, in alle mogelijke varianten voor alle kanalen, landen en talen: productnamen, beschrijvingen, categorieën, afbeeldingen, prijzen, etcetera. Via een API en een connector kun je de data synchroniseren met andere systemen, zoals Shopify.

→ Lees hier meer over hoe je de juiste PIM kiest voor jouw bedrijf

Naast het bouwen van koppelingen tussen een PIM (Product Informatie Manager) en Shopify, ontwikkelen we bij Code regelmatig maatwerk extensies van dergelijke koppelingen voor onze klanten. Deze extensies hebben bijvoorbeeld te maken met ondersteuning voor meta-objecten in Shopify en synchronisatie van Shopify ID's, maar in de meeste gevallen hebben klanten ondersteuning nodig voor hun meertalige online stores.

Hoewel een PIM zonder problemen productgegevens in verschillende talen kan opslaan, heeft het vaak moeite om te synchroniseren met verkoopkanalen die meerdere talen gebruiken, zoals een meertalige Shopify Plus store. Er zijn maar heel weinig Shopify PIM integraties die meertalige stores ondersteunen. Daarom heeft Code een custom connector extensie ontwikkeld waarmee productgegevens die uit de PIM worden geïmporteerd, in Shopify Plus vertaald worden.

Bij Code werken we nauw samen met onze partner PIM's Akeneo, Quable en Plytix, die we volledig kunnen implementeren en aanpassen voor jouw Shopify store. Voor elke andere PIM, of het nu Katana PIM, PIMCore, Ergonode, SalesLayer of INriver is, verzorgen we met plezier een kwalitatieve integratie met Shopify of Shopify Plus.

Shopify ERP integratie

Een ERP (Enterprise Resource Planning) systeem is opgebouwd uit een reeks modules die verschillende bedrijfsprocessen aansturen en constant gegevens met elkaar uitwisselen. Het is vaak de ‘single source of truth’ voor een bedrijf, het digitale hart van alle operaties. Populaire ERP-systemen in de e-commerce zijn Itsperfect, Becosoft, ODOO, Microsoft Dynamics 365 Business Central, Brightpearl en NetSuite.

→ Lees hier hoe je een ERP systeem kiest voor jouw Shopify store

Veel van onze klanten met een ERP hebben behoefte aan maatwerk, vooral wat betreft B2B-functionaliteit. B2B- en groothandelsbedrijven hanteren vaak een complexe prijslogica, zoals klantspecifieke prijzen en kortingen, of groothandelsprijzen versus retailprijzen. Deze gegevens worden opgeslagen in hun ERP en moeten worden gesynchroniseerd met hun B2B Shopify store, waarvoor geen standaard Shopify ERP integratie beschikbaar is. Daarom vragen ze Code om dit voor hen te bouwen.

Shopify WMS integratie en OMS integratie

Een WMS (Warehouse Management System) wordt gebruikt door bedrijven die de opslag van hun producten zelf regelen. De overtreffende trap ervan is een OMS (Order Management System), dat hetzelfde doet op een veel grotere schaal, met meerdere verkoopkanalen en magazijnen in verschillende landen. Bekende WMS-systemen zijn Picqer, Directify, WICS, PeopleVox en fulfillmenttools.

Bij Code bouwen we regelmatig custom extensies voor de Warehouse Management Systemen van onze klanten. Vaak hebben deze extensies te maken met het optimaliseren van een WMS voor multi-warehousing en het implementeren van order routing logica die rekening houdt met meerdere locaties.

Een ander veel voorkomend verzoek van onze klanten is het optimaliseren van hun WMS voor een multichannel strategie, waarbij klanten zowel online als in de winkel cadeaubonnen kunnen inwisselen, online bestellingen in de winkel kunnen ophalen en retourneren, of online en in de winkel gebruik kunnen maken van hun loyalty credits. Sommige klanten gebruiken bijvoorbeeld verouderde, externe systemen om hun cadeaubonnen te beheren, die Code eenvoudig kan koppelen aan Shopify.

Shopify CDP integratie

Een CDP (Customer Data Platform) verzamelt, organiseert en centraliseert data points van klanten uit allerlei systemen, bijvoorbeeld Shopify, analytics en marketplaces. Deze data kan worden gebruikt om gedetailleerde klantprofielen te creëren, om inzicht te krijgen in klantinteracties, en om product- of orderfeeds met gepersonaliseerde aanbevelingen te genereren. Populaire CDP-systemen zijn Squeezely, Spotler en Bloomreach.

Door een CDP te integreren met je Shopify store kun je de customer experience verder personaliseren. Om een voorbeeld te geven: wanneer een klant een zoekwoord op je site invoert, maakt een koppeling met je CDP het mogelijk om de klant een gepersonaliseerd zoekresultaat te laten zien op basis van eerdere interacties.

→ Wist je dat Klaviyo ook een CDP aanbiedt? Lees hier meer over Klaviyo CDP of neem contact met ons op voor een gratis begeleide trial van 30 dagen. 

Shopify 3PL integratie (Third-Party Logistics)

Wordt jouw voorraad beheerd door een externe partij, of gebruik je specialistische software voor je magazijn? Door deze te integreren met Shopify zorg je ervoor dat voorraadniveaus continu worden gesynchroniseerd met alle relevante systemen, inclusief je online en offline winkels.

Een dergelijke Shopify fulfillment integratie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van je tech stack en fulfilment partner. Code heeft een Fulfillment Service Connector (FSC) ontwikkeld die een volledige integratie biedt met een aantal grote fulfilment bedrijven in Nederland, waaronder DSV, Bleckmann, Monta, Active Ants, Promese en Centraal Boekhuis. Het integreert ook met Picqer WMS en Itsperfect Fashion ERP.

Custom Shopify integraties met Code

Wat kun je verwachten van een integratieproject met Code? Zoals je van ons gewend bent gaan we op zoek naar de meest efficiënte manier om jouw project te realiseren. Daarvoor stellen we onszelf deze drie vragen:

  1. Bestaat de Shopify integratie al?

Wanneer een klant ons vraagt om hun Shopify store te integreren met een ander systeem, is onze eerste stap altijd: checken of er een kant-en-klare Shopify integratie beschikbaar is in de Shopify Appstore. Als die er niet is, kunnen we er zelf een bouwen - in nauwe samenwerking met onze technische partners en de klant.

2. Is de bestaande Shopify integratie goed? 

Als er een koppeling beschikbaar is, willen we natuurlijk weten of deze goed werkt: doet het wat het belooft? Om te beoordelen of een app of connector naar behoren functioneert, testen we deze grondig. Hoe goed werkt het bijvoorbeeld als je 10 producten synchroniseert? 10.000 producten? 100.000 producten? Het zal je verbazen hoe vaak we apps tegenkomen die niet doen wat ze zeggen te doen. 

3. Heeft het nog custom aanvullingen nodig?

Zelfs als een Shopify integratie onze assessment overleeft is onze conclusie vaak dat de app weliswaar nuttig is, maar dat er wat maatwerk omheen nodig is om de functionaliteit te krijgen die een klant nodig heeft. Vervolgens bouwen we dat stukje middleware op maat met behulp van een iPaaS (integration Platform as a Service) zoals Celigo of Alumio, of we gebruiken Gadget.dev - Code's favoriete ontwikkelingsplatform.

Optimaliseer je Shopify architectuur met Code

Ben je op zoek naar een betrouwbare integratiepartner voor jouw Shopify (Plus) store? Met Code naast je wordt het integreren van jouw tech stack met nieuwe systemen makkelijker dan ooit. Wij bouwen de maatwerkoplossingen die je nodig hebt, optimaliseren waar mogelijk je Shopify integraties, en denken met je mee over hoe je jouw e-commerce architectuur verder kunt stroomlijnen.

→ Wil je meer weten over verschillende third-party systemen en hun voordelen? Leer meer over ERP, PIM, OMS, WMS en 3PL in deze uitgebreide blog

Wil je jouw wensen eens met ons bespreken en horen hoe wij het zouden oplossen? Neem contact op.