Wat is een ERP systeem?
De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Een ERP systeem is een uitgebreid software pakket met verschillende modules. Elke module regelt een specifiek proces binnen jouw bedrijf: boekhouding en financiën, project management, personeelsadministratie, inkoop, verkoop, productie, logistiek, business intelligence en nog veel meer. E-commerce bedrijven gebruiken vaak ook nog modules voor CRM (Customer Relationship Management: je klantenbestand), prijsbeheer, orderverwerking, voorraadbeheer, supply chain management, en rapportages.
Afhankelijk van wat jouw bedrijf nodig heeft combineer je die modules tot één systeem waarin je bijna alle processen binnen jouw business onder kunt brengen. Op die manier maak je van de ERP de ‘source of truth’ voor iedereen in je bedrijf.
Een ERP systeem is geen plug & play software: het kost tijd om goed te integreren met jouw unieke bedrijfssituatie. Reken dus op een vrij lang (en kostbaar) ERP integratie proces, waarin je je hele bedrijfsvoering langsloopt en in je ERP onderbrengt. Als je bedrijf naast de ERP nog andere software gebruikt, bijvoorbeeld een e-commerce platform als Shopify, kun je die zo integreren dat de data uit je webshop continu gesynced wordt met je ERP.
Voordelen van ERP systemen voor Shopify stores
Het grote voordeel van ERP systemen is dat ze alle data in je bedrijf centraliseren. Wat eerst in allerlei verschillende systemen stond, staat nu verzameld op één plek en wordt automatisch gesynced. Dat is cruciaal voor kernprocessen waarmee vrijwel iedere e-commerce ondernemer te maken heeft. Denk hierbij aan je financiële administratie, inkoop- en orderproces, voorraadbeheer, verzendingen en retouren. Als je ook B2B verkoopt, zien we bovendien nog een aantal aanvullende processen: klantgroepen en prijsregels beheer je in de regel in je ERP.
Kortom, ERP’s zorgen voor controle, effectiviteit en efficiëntie in je bedrijfskritische processen. Om die reden is een ERP vaak een verstandige investering voor bedrijven waar meerdere complexe processen met elkaar verbonden zijn. Denk hierbij onder andere aan aansluiting op meerdere verkoopkanalen (zoals een B2B webshop in combinatie met een POS systeem voor fysieke winkels, diverse marktplaatsen en sociale media) met ieder hun eigen condities (zoals markt- en kanaalspecifieke prijsvoering, verzendregels of beschikbare voorraad).
Nadelen van ERP systemen voor Shopify stores
ERP systemen hebben grote voordelen, maar er zitten ook wat nadelen aan die maken dat een ERP niet per se de juiste keuze is voor elk bedrijf. Hieronder bespreken we de belangrijkste.
Implementatie is complex
Zoals we hierboven al zeiden kost de implementatie van een ERP systeem veel tijd. Het hele proces kan zomaar een jaar duren. Bovendien zijn overschrijdingen in budget en opleverdatum niet ongebruikelijk. Houd er ook rekening mee dat er na de implementatie blijvend onderhoud nodig zal zijn.
Om al deze redenen is het zaak om voorafgaand aan de keuze voor een ERP systeem uitgebreid onderzoek te doen. Voor e-commerce bedrijven op Shopify is het daarbij goed om hierbij een Shopify expert in te zetten. Zo werkt Code bijvoorbeeld samen met een aantal vaste implementatiepartners van verschillende ERP systemen, om cliënten die een ERP overwegen zo goed mogelijk te kunnen adviseren.
Je gebruikt niet alle functionaliteit
Een ERP bestaat uit een standaard pakket met aanvullende modules. Het komt daarbij vaak voor dat je ook betaalt voor modules die je niet noodzakelijk gebruikt, wat de zaken onnodig complex en ‘bloated’ maakt.
Het kan dan een oplossing zijn om toch voor een meer modulaire set-up te gaan, waarbij je meer functionaliteit in Shopify Plus onderbrengt. Maak bijvoorbeeld effectiever gebruik van Shopify Flow en Shopify Functions, en koppel een los WMS of OMS en een los boekhoudsysteem (bijvoorbeeld Exact Online) aan Shopify. Een dergelijke flexibele tech stack heeft als bijkomend voordeel dat er veel minder kans op lock-in is - nog een nadeel van ERP systemen.
Kans op lock-in
Een ERP pakket kies je niet zomaar: je zit er waarschijnlijk lang aan vast. Bij grote bedrijven die al wat langer in business zijn zie je dat alle bedrijfsprocessen ondergebracht zijn in het ERP. Ze zijn over de jaren waarschijnlijk al een paar keer van e-commerce platform veranderd, wat bijna een cosmetische ingreep wordt als je ERP de kern van je bedrijf is.
Maar het geeft ook aan hoe moeilijk het is om te stoppen met een ERP pakket. Alle data die in je ERP zat moet overgezet worden naar een nieuwe ERP, of naar een combinatie van andere systemen - wat hoe dan ook een ingrijpende en langdurige migratie zal zijn.
Wanneer is het dan toch raadzaam om deze move te maken? Op basis van onze ervaringen met klanten zeggen we bij Code: als jouw bedrijf zich in een van de onderstaande situaties bevindt.
-
Je ERP is verouderd, draait nog op lokale servers (on premise) en is daarom moeilijk te koppelen met externe systemen als Shopify.
-
Je wilt migreren naar een pakket dat cloud-based is. (Note: dit is een veelvoorkomende case voor met name de Duitse markt)
-
Je processen zijn binnen je huidige ERP pakket niet goed ingericht.
-
Je kunt veel kosten besparen door processen beter in te richten.
-
Je bent niet tevreden met je ERP, of je ERP kan iets niet wat jij nodig hebt.
-
Je bedrijf krimpt en je ERP wordt te duur.
-
Je bedrijf groeit en je ERP kan niet meegroeien.
-
Je wilt flexibel blijven omdat je bedrijf nog volop groeit.
Wanneer kun je een ERP systeem overwegen?
Een ERP nemen is altijd een grote stap. Voordat je die stap zet is het dus slim om flink wat research te doen en goed na te denken over wat het beste past bij jouw huidige en toekomstige situatie. Probeer daarbij vooral goed in te schatten hoeveel tijd een ERP je gaat besparen ten opzichte van je huidige situatie: is het de investering waard? We geven hier wat scenario’s waarin een ERP een oplossing kan zijn.
Als je bedrijf veel verschillende (verouderde) IT systemen gebruikt
Bedrijven die al wat langer in business zijn of snel groeien hebben meestal moeite om hun systemen up-to-date te houden. Er is te veel data en te weinig mankracht, ze gaan in het moment improviseren om een acuut probleem op te lossen, en na verloop van tijd hangt het geheel van software in het bedrijf wat houtje-touwtje aan elkaar. Dat zorgt er bijvoorbeeld voor dat data uit verschillende spreadsheets handmatig geïmporteerd moet worden in het boekhoudprogramma. Of dat voorraadlevels dagelijks handmatig ge-update moeten worden in je e-commerce platform, op basis van rapportages vanuit je magazijn. Wat niet alleen omslachtig is en het hele proces vertraagt, maar ook nog eens erg gevoelig is voor fouten.
Met een ERP los je dit soort problemen in een klap op. De afzonderlijke modules van een ERP zijn slim aan elkaar gekoppeld en wisselen data uit, waardoor iedereen in het bedrijf over dezelfde informatie beschikt. Op die manier bespaart een ERP veel werk, administratie en kosten (en fouten!), en zorgt er bovendien voor dat de financiële situatie van je bedrijf altijd duidelijk is.
Als je bedrijfsvoering complex is
Naarmate je bedrijf groter en complexer wordt is het de uitdaging om je activiteiten niet te laten versnipperen, met aparte ‘silo’s’ voor de verschillende verkoopkanalen die allemaal hun eigen datasets gebruiken. Met een ERP houd je overzicht, en als je overzicht hebt kun je gaan optimaliseren. Met al je data op een centrale plek maak je beter geïnformeerde zakelijke beslissingen, elimineer je dubbel werk en voorkom je bijvoorbeeld meerdere versies van hetzelfde stukje informatie.
Een goed geïntegreerd ERP systeem maakt vergaande automatisering mogelijk. Doordat data continu in real time gesynced wordt elimineer je menselijke fouten, en kun je je business processen steeds verder verbeteren en stroomlijnen tot een goed geoliede machine.
Wanneer is een ERP niet de juiste keuze voor jouw bedrijf?
Bij Code begeleiden we, naast enterprise merken, ook veel succesvolle start-ups die nog volop in het groeiproces zitten. Omdat nog niet duidelijk is of en wanneer die groei op zal houden of stabiliseren, is het voor deze merken verstandig om zich niet te vroeg vast te leggen wat systemen betreft. Flexibiliteit en wendbaarheid is wat ze willen, om snel te kunnen reageren op toekomstige ontwikkelingen.
Voor die klanten kiezen we vaak een andere oplossing. In plaats van een all-in-one benadering zoals ERP systemen, adviseren we deze bedrijven om een flexibele tech stack samen te stellen uit losse, stand-alone onderdelen, en die slim aan elkaar te koppelen. Afhankelijk van de situatie van de klant integreren we hun Shopify webshop bijvoorbeeld met een Inventory Management System, een boekhoudprogramma, een PIM (Product Information Manager), een WMS (Warehouse Management System) of een fulfilment partner (3PL).
Het voordeel van een dergelijke modulaire setup is dat elk van deze losse onderdelen vrij makkelijk te vervangen is, mocht dat nodig zijn, en dat er relatief eenvoudig nieuwe onderdelen toegevoegd kunnen worden. Op die manier kunnen start-ups kijken welke combinatie het beste werkt, en snel switchen als iets niet werkt of niet meer past bij een veranderde situatie. Op het moment dat hun situatie gestabiliseerd is, kan hun opgebouwde tech stack alsnog als model dienen voor een eventuele overstap naar een ERP.
Shopify ERP integratie
Welke ERP systemen werken goed samen met Shopify? Steeds meer pakketten hebben een kant-en-klare Shopify ERP integratie en zijn dus vrij makkelijk te koppelen aan je webshop. Shopify heeft bovendien een partnership met een aantal van de beste ERP systemen in Europa en een aantal wereldwijd en beveelt de ERPs in deze programma’s van harte aan. Koppelingen met deze preferred suppliers zijn ook te vinden in de Shopify appstore - maar deze standaard apps ondersteunen vaak alleen de meest basale flows.
De uitgebreide API mogelijkheden van Shopify Plus bieden ook een ruime keuze aan koppelbare ERP systemen. Bij Code zien we bijvoorbeeld dat er op het moment veel mogelijk is voor B2B use cases. Voorwaarde is daarbij wel dat het ERP pakket eveneens met API’s werkt.
Mist er nog iets heel specifieks in het ERP van je keuze? Dan bouwt Code met plezier aanvullende maatwerk oplossingen voor je, zoals custom flows van Shopify naar je ERP pakket. Dit doen we met integratieplatformen als Alumio of Celigo en via development platforms als Gadget.dev.
Veelgebruikte ERP’s in Nederland, België en Duitsland
Welke ERP kun je het beste kiezen voor jouw online business? Omdat Code in de eerste plaats een Shopify Plus agency is, laten we adviezen over welk ERP systeem geschikt is voor jouw situatie graag aan ERP experts over. Wat we wel kunnen doen, op basis van onze jarenlange ervaring met succesvolle bedrijven in de e-commerce: je in de juiste richting wijzen. Zodat jij verder kunt met je research.
Wat zijn de meest gebruikte en populairste ERP systemen onder e-commerce bedrijven in de Benelux en Duitsland? Bij Code zien we onderstaande ERP’s regelmatig voorbij komen, van kleinere specialisten tot grote internationale namen. Voor sommige ERP’s kennen we ook goede implementatiepartners: die hebben we erbij gezet.
-
ItsPerfect Fashion ERP - ERP van Nederlandse bodem, gespecialiseerd in de fashion branche. Erg populair onder Nederlandse fashion brands. Uitgebreide ervaring met Shopify.
-
Becosoft - Het Belgische equivalent van Itsperfect. Gespecialiseerd in fashion en non-food.
-
Exact ERP - Nederlands bedrijf dat bekend staat om hun boekhoudsysteem Exact Online. Biedt ook een ERP oplossing aan voor kleinere bedrijven. Voor advies over Exact ERP en Shopify verwijst Code je graag naar xCore.
-
Afas ERP - De ERP oplossing van het Nederlandse bedrijf Afas Software. Net als Exact is Afas bekend van boekhouding- en personeelsadministratie software voor het MKB.
-
Xentral ERP - Duitse aanbieder van bedrijfssoftware voor het MKB.
Naast deze lokale aanbieders zijn er nog diverse grote namen die veel gebruikt worden in binnen- en buitenland:
-
ODOO - De enige open source ERP in dit lijstje, met het bijbehorende afwijkende prijsbeleid. Voor advies over ODOO en Shopify raadt Code de Belgische agency Dynapps aan.
-
Microsoft Dynamics 365 Business Central - Veelgebruikte ERP voor het MKB, en een Shopify partner in het Global ERP programma. Code adviseert het Nederlandse Tinx IT voor advies over Dynamics en Shopify.
-
Brightpearl - Eveneens een Shopify partner in het Global ERP programma. Brightpearl profileert zichzelf als een Retail Operating System.
-
NetSuite - De ERP van Oracle, en partner in het Global ERP programma van Shopify.
-
SAP - Grote speler die bedrijfssoftware ontwikkelt, waaronder diverse ERP systemen voor verschillende grootten en typen bedrijven.
We hopen dat je hiermee een flinke stap kunt zetten in je zoektocht naar een goede oplossing voor jouw online business. Heb je toch nog vragen, of wil je even met ons sparren? Neem gerust contact op!